Case: een kudde paarden

Wat deelt een kudde paarden met elkaar?
Op een mooie dag in april maakte ik kennis met drie merries, een wat oudere, een vijfjarige en een tweejarige.

Ook al zat ik samen met de eigenaresse in de wei te praten, de drie lieten ons grotendeels met rust.
Tijdens een rustig rondje op de dijk met de middelste merrie vertelde de eigenaresse dat het paard herstellende was van haar laatste veulen dat net gespeend was. Het paard had allerlei fysieke klachten en stond onder behandeling van diverse medische en alternatieve deskundigen. Tijdens haar verhaal kreeg ik meer contact met de merrie die een erg gesloten indruk maakte.

Na de wandeling werd de merrie in de paddock gezet. Daar begon langzaam meer zeker het onderliggende verhaal in mijn bewustzijn te ontvouwen. Ze had best moeite gehad met het veulen te krijgen en het had een oud trauma opgeroepen. Ze had zich minderwaardig gevoeld en de situatie niet goed begrepen. Terwijl ik mijn inzichten hardop uitsprak, gaf de merrie steeds meer reactie. Ze had snel in de gaten dat ze mijn handen op haar lijf kon hebben, daar waar ze het nodig had. Dat begon op haar rug ter hoogte van het tweede chakra (het hoogste punt van haar rug). Onder mijn hand werd het warm en ze begon te gapen. Vervolgens draaide ze haar achterwerk naar me toe, zodat ik precies bij haar staartwortel kon (eerste chakra). Daarna draaide ze zich helemaal om en liet ze zich op haar voorhoofd aanraken (zesde chakra). Deze plekken bood ze een paar keer achter elkaar aan. Af en toe kwam er een inzicht, gaapte ze en draaide weer. Net zolang tot ze volledig tot rust kwam. Ze had een heel andere uitstraling, lichter en voller.

Vervolgens werden de twee andere merries gehaald. De oudste begeleidde ik naar de stal. Ze keek me indringend aan. Bij aankomst in de stal voelde ze de verandering bij de middelste merrie. Ook zij ging door een veranderingsfase. Ze had zich zorgen gemaakt om de middelste merrie die er niet goed aan toe was. De oudste gaapte en liet de hele verandering tot zich doordringen. De jongste merkte het hele schouwspel ook op en begon mee te doen. De hele kudde veranderde in energie.

Toen ik wegging, keek de oudste merrie mij wederom doordringend aan, maar nu met een blik vol dankbaarheid. Vol ontroering heb ik daar afscheid genomen.
Terug naar cases.